Duurzaam en energiezuinig bouwen

Een korte uitleg over de mogelijkheden van energiezuinig bouwen

Wanneer het om duurzaam bouwen gaat, kunnen de gebruikte termen voor verwarring zorgen. Hier een korte uitleg van veel voorkomende termen en hun relatie tot elkaar. Een energiezuinige woning bouwen begint met een goed doordacht ontwerp. Afhankelijk van uw wensen en budget kunt u uw woning zeer energiezuinig, energieneutraal of zelfs nul-op-de-meter maken.

lage-energie-woning-de-haas

Lage energie woning

Een lage energiewoning verbruikt minder energie dan een traditionele woning waardoor u bespaart op de energierekening. In de lage energiewoning zijn er allerlei maatregelen getroffen om het energieverbruik te beperken. De mogelijkheden zijn enorm. Door slim gebruik te maken van moderne verwarmings- en energie opwekkingstechnieken, goede isolatie eigenschappen en kierdicht bouwen krijgt u een zeer energiezuinige woning. De woningen krijgen hierdoor een EPC waarde tussen de 0,2 en 0,4. Doordat de woningen zo goed geïsoleerd worden krijgt u een prettig binnenklimaat en een lage energierekening.

Passief huis

Een passiefhuis is een woning die zeer goed geïsoleerd en ‘luchtdicht’ is.
Natuurlijk moet er wel geventileerd worden. Buitenlucht wordt bijna altijd binnen gelaten middels warmte terugwinning. Een passief gebouwde woning heeft een zeer laag energiegebruik maar is niet perse energieneutraal. De EPC voor een passief huis ligt ongeveer tussen de 0,2 en 0,4.

Energieneutraal wonen

Kenmerk van een energieneutraal huis is dat de energie die het gebouw gebruikt in balans is met de energie die het zelf opwekt. Die balans wordt bereikt door het energiegebruik zo laag mogelijk te houden en de energie die nodig is duurzaam op te wekken. Bij een energieneutrale woning wordt er bijvoorbeeld zoveel mogelijk gebruik gemaakt van passieve zonne-energie door slim gebruik te maken van ramen aan de zonzijde van uw huis. Een volledig energieneutrale woning heeft een EPC waarde van 0.

BENG Woning

Vanaf 2021 moet elk nieuw te bouwen gebouw in ieder geval voldoen aan Bijna Energie Neutraal: de zogenaamde BENG woning. In deze nieuwe eis krijgen gebouwen aanvullende eisen aan de maximale warmtevraag en de minimale opwek van duurzame energie. Een Beng Woning zal een EPC waarde hebben van ongeveer 0,2.

Nul-op-de-Meter (NOM) of Energienota-Nul (ENN)

Naast energiegebruik berekend vanaf een gebouw of woning is er ook gebruikersgebonen energiegebruik. Dit is gebruik door apparaten die bewoners meenemen in het gebouw, zoals vaatwasser, koelkast en computer. De termen Nul-op-de-Meter en Energienota-Nul gaan over het energieverbruik van zowel het gebouw als de gebruikers die er in wonen.

 

Bij een Nul-op-de-Meter woning staat de netto elektriciteitsmeter aan het eind van het jaar weer op nul. Dat betekent dat het huis evenveel energie opwekt als verbruikt. Er moeten nog wel kosten aan de netbeheerder worden betaald.

 

Een Energienota-Nul woning lijkt op een Nul-op-de-Meter woning, maar produceert over het jaar ongeveer 500 kWh minder energie. In plaats van geld terug te krijgen, komt de energierekening uit op 0 euro.

Een duurzame en energiezuinige woning bouwen

Bij Bouwbedrijf De Haas kunt u terecht voor het bouwen van een energiezuinige woning. U krijgt bij ons advies over energiebeperkende mogelijkheden en de toepassing van duurzame materialen. Afhankelijk van uw wensen en budget kunt u uw woning zeer energiezuinig, energieneutraal of zelfs nul-op-de-meter maken. Samen brengen wij met u de mogelijkheden in kaart.

 

Meer over bouwbedrijf De Haas Dronten

DEEL DIT ARTIKEL

Duurzaam en energiezuinig bouwen Een korte uitleg over de mogelijk-heden van energiezuinig bouwen Woonconcepten voor de oude dag Meerdere termen zijn er tegen-woordig voor de woning die het mogelijk maakt om . . . Bouwen onder architectuur Als u door een gemiddelde woonwijk rijdt, valt het meestal gelijk al op: veel huizen lijken op elkaar. Dakkapel of dakraam plaatsen Een dakraam of dakkapel is vaak een hele investering maar een waardevolle toevoeging op de leefruimte in huis.