Woonconcepten voor de oude dag

Bouwadvies en bouwtips uit de praktijk van uw aannemer uit Dronten, Flevoland

Meerdere termen zijn er tegenwoordig voor de woning die het mogelijk maakt om ook op uw oude dag in te wonen en/of een zorgtaak te vervullen: de zorgwoning, kangoeroewoning, de aanleunwoning of de levensloopwoning. Feit is dat deze vormen van wonen sterk in opmars zijn. Veiligheid, comfort en toegankelijkheid staat voorop, en dat alles met het oog op de toekomst.

Levensloopbestendig wonen

Uw woning levensloopbestendig te maken biedt voordelen: u heeft reeds in uw huis geïnvesteerd en u kent de buurt en de omgeving goed. Voorbeelden van voorzieningen die levensloopgeschikt zijn:

 

 (aangepaste) slaapkamer of (aangepaste) badkamer op de begane grond
 traplift
 brede deuren
 antislip vloeren
 verlaagde drempels

 

Ook kunt u er voor kiezen om de huidige woning levensloopbestendig te maken door een mantelzorgwoning aan te bouwen of in de tuin te plaatsen.

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een (tijdelijke) gelijkvloerse wooneenheid bij de hoofdwoning en bestaat uit een woongedeelte met keuken, slaapkamer en badkamer. Het bestemmingsplan ziet een zorgwoning aan huis sinds 2014 niet meer als een compleet nieuwe woning. Een mantelzorgwoning is in principe vergunningsvrij en vaak kunt u vrij snel aan de slag.

 

Een dergelijke woning heeft voordelen voor zowel de jonge als de oude generatie. De oudere generatie kan langer thuis blijven wonen (met partner) en langer zelfstandig blijven. Voor de jongere generatie is het gezellig, handig (denk aan een opa of oma die oppast) en eenvoudiger om (een deel van) de zorgtaak op zich te nemen.

 

Naast het plaatsen van een mobiele mantelzorgwoning in de tuin is het ook mogelijk om een bestaand bouwwerk om te bouwen tot mantelzorgwoning. Denk daarbij aan een bestaand bijgebouw of een dubbele garage dat geschikt gemaakt wordt voor bewoning. Uitbreiden door middel van aanbouwen is ook mogelijk: zoals het plaatsen van een natte cel aan de woning of een uitbouw met serre dat als woonkamer wordt ingezet.

woonconcepten-zorg2

Kangoeroewoning

Ook voor een kangoeroewoning zijn er meerdere termen: generatiewoning, tandemwoning, duowoning, meergezinswoning. Het gaat om een combinatie van (vaak twee) zelfstandige wooneenheden onder één dak. Twee of zelfs drie generaties wonen in hetzelfde huis, maar leven toch apart. Door het slim scheiden van de ruimtes zit men elkaar niet op de lippen. Net als bij de mantelzorgwoning gaat het om wederkerigheid: de jongere generatie springt in als het gaat om zorgproblemen en de oudere generatie past bijvoorbeeld op, of helpt mee in- en rond het huis.

Kantoor aan huis en andere trendy woonconcepten

Een andere trend die steeds meer zichtbaar wordt is de inzet van een kangoeroewoning voor mensen die het gewoon prettig vinden om met elkaar samen te wonen. Vrienden of familie van ongeveer dezelfde leeftijd, maar ook mensen die een deel van hun huis inzetten voor bijvoorbeeld een bed&breakfast of een atelier of kantoor aan huis.

 

Wilt u graag meer weten over de bouw van moderne woonvormen? Bouwbedrijf De Haas is een all-round bouwbedrijf uit Flevoland, met meer dan 40 jaar ervaring. Wij kennen de laatste ontwikkelingen en trends in de bouw en denken in oplossingen in plaats van onmogelijkheden.

DEEL DIT ARTIKEL

LEES OOK . . .

Duurzaam en energiezuinig bouwen Een korte uitleg over de mogelijk-heden van energiezuinig bouwen Woonconcepten voor de oude dag Meerdere termen zijn er tegen-woordig voor de woning die het mogelijk maakt om . . . Bouwen onder architectuur Als u door een gemiddelde woonwijk rijdt, valt het meestal gelijk al op: veel huizen lijken op elkaar. Dakkapel of dakraam plaatsen Een dakraam of dakkapel is vaak een hele investering maar een waardevolle toevoeging op de leefruimte in huis.